Het wordt drukker op de markt van mobiele betaalsystemen waarmee ondernemers klanten elektronisch kunnen laten afrekenen. Donderdag startte de Zweedse aanbieder iZettle in Nederland, met een systeem waar ook de verkopers van straatkranten gebruik van kunnen maken.

Van marktkoopman tot schoonheidsspecialiste: voor steeds meer ondernemers, van groot tot klein, is het handig om alternatieven te hebben voor contante betalingen. Inmiddels zijn er diverse alternatieven voor de mobiele pinapparaten van Nederlandse grootbanken voorhanden.

Het Zweedse bedrijf iZettle voegde zich donderdag bij drie andere nieuwe spelers die al actief zijn op de Nederlandse markt: Payleven, SumUp en Adyen Shuttle. De kostenmodellen van verschillende spelers maken duidelijk dat de aantrekkelijkheid van de systemen voor ondernemers sterk afhangt van het transactievolume en de behaalde omzet. Z24 behandelt de belangrijkste verschillen.

Mobiel betalen: wat zijn de transactiekosten?

In de onderstaande tabel zijn de kosten opgenomen van de vier uitdagers op de Nederlandse markt. Daaruit valt meteen op te maken dat iZettle, Payleven en SumUp relatief makkelijk te vergelijken zijn. Alle drie hanteren ze eenmalige kosten van 79 euro voor de aanschaf van een mobiel pinsysteem. Daarmee kan zowel met een bankpas als met een creditcard betaald worden.

De bedrijven leveren voor de ondernemer ook administratie-apps die op een tablet of smartphone te gebruiken zijn.

Payleven hanteert variabele kosten van 2,75 procent per transactie en is daarmee iets duurder dan SumUp, dat op 1,95 procent transactiekosten zit.

iZettle heeft een model voor de transactiekosten dat varieert met de omzet. Bij een omzet tot ongeveer 2.000 euro per maand (inclusief btw) rekent iZettle 2,75 procent transactiekosten, bij een maandomzet van 6.500 euro zijn ondernemers 1,95 procent aan transactiekosten kwijt en vanaf 30 duizend euro maandomzet en hoger zijn de transactiekosten 1,5 procent.

Bij een maandomzet tot 2.000 euro zijn Payleven en iZettle dus redelijk vergelijkbaar en is SumUp goedkoper. Tussen de 2.000 euro en 6.500 euro maandomzet blijft SumUp de goedkoopste, maar kost iZettle minder dan Payleven. Vanaf 6.500 euro maandomzet is iZettle de goedkoopste.

Veel of weinig transacties

Het systeem van Adyen is minder direct vergelijkbaar, omdat dit bedrijf  een minimum factuurbedrag van 10 euro per maand rekent. Voor pinnen zijn de kosten 9  eurocent per transactie en voor creditcards werkt Adyen met percentages per transactie. Bij pinnen is het dus zo dat je minimaal 111 elf transacties per maand moet doen, om uit te komen 9 cent per transactie voor de eerste tien euro kosten. Bij minder transacties liggen de kosten per transactie hoger. Ondernemers betalen voor de Adyen Shuttle eenmalige kosten van 99 euro.

Neem bijvoorbeeld een straatverkoper - een doelgroep waarmee iZettle in Amsterdam van start gaat - die 25 kranten per dag voor 1,50 per stuk verkoopt, gedurende 20 dagen per maand. Per maand doet deze verkoper 500 transacties en haalt hij een omzet van 750 euro.

Bij iZettle is deze verkoper dan per maand 20,63 euro kwijt aan de transactiekosten van 2,75 procent. Omdat het om 500 transacties gaat, zou deze verkoper met de Adyen Shuttle bij 500 pintransacties à 9 cent 45 euro kwijt zijn.

Voor een ondernemer die een kleiner aantal transacties tegen hogere prijzen doet, bijvoorbeeld 50 transacties per maand van gemiddeld 25 euro, ziet het plaatje er anders uit. Bij een maandomzet van 1.250 euro is deze ondernemer bij iZettle 34,38 euro kwijt aan transactiekosten. Als het om 50 pintransacties gaat, kost dit bij de Adyen Shuttle slechts 10 euro. Feitelijk betaal je dan 20 cent per transactie (en niet negen cent) omdat het minimumfactuurbedrag 10 euro is. Maar dit is nog steeds goedkoper dan de iZettle.

Grootbanken: maandabonnement voor mobiel pinsysteem

Maar hoe verhouden de systemen van partijen als iZettle en Payleven zich nu tot die van de Nederlandse grootbanken?

Belangrijk verschil is dat ABN Amro, ING en Rabobank voor mobiele pinsystemen met vaste maandlasten werken van ruim 40 euro per maand en verder voor de transactiekosten bundel- en schijfsystemen hanteren. Ondernemers zitten vaak ook minimaal een jaar vast aan een contract.

Hoewel de vaste maandlasten bij de grootbanken van 43 tot bijna 48 euro relatief hoog lijken, vergeleken met uitdagers op de markt voor mobiele betaalsystemen, hangt het opnieuw van de omzet en het transactievolume af, wat voordelig is voor een ondernemer.

Een bedrijf dat bijvoorbeeld 100 transacties van 25 euro per maand doet, is bij een omzet van 2.500 euro bij iZettle ruim 65 euro kwijt. Bij ING zijn de variabele kosten dan ruim zes euro voor de honderd transacties plus de vaste lasten van 42,95 per maand. Bij elkaar komt dat neer op bijna 50 euro, ofwel zo'n 15 euro minder.

Neem je echter eerder genoemd voorbeeld van de ondernemer die met 50 transacties van 25 euro een maandomzet van 1.250 euro haalt, dan bij je bij ING met kosten van ruim 46 euro weer duurder uit dan iZettle, Adyen, Payleven en SumUp.

Kortom, bij het kiezen van een mobiel betaalsysteem is het een kwestie van maatwerk.

Lees ook

Acheraf betalen? Dat kan straks met PayPal

Zo ga je als ondernemer veiliger om met de privacy van klaten